IJsclub Strijdlust

De voorgeschiedenis van de ijsclub Strijdlust dateert al van 135 jaar geleden, de club is van oudsher gevestigd te Dokkumer Nieuwe Zijlen. De baan was destijds gelegen op een ondiep gedeelte op de plek waar de zwemmer en het Dokkumer grootdiep bij elkaar komen. Doordat op die plek weinig water stond, kon hier snel geschaatst worden. Dokkumer Nieuwe Zijlen was destijds het centrum van activiteit.

Tegenwoordig is de situatie heel anders. In 1969 is de nieuwe sluis gebouwd en zijn de vaarwegen omgelegd, sindsdien is de ijsbaan voor de spuisluizen komen te liggen. Op deze plek stroomt het bijna continu vanwege het water af te voeren naar zee (Lauwersoog) dit in combinatie met de diepte (4 meter) en het warme water van de elektrische centrale te Bergum zorgen er voor dat er sinds 1997 niet meer geschaatst kan worden. Dus werden er schaatsuitjes voor de lagere school georganiseerd naar bijvoorbeeld Thialf Heerenveen.

Maar wat is nu een ijsclub zonder ijsbaan, een ijsbaan draagt natuurlijk ook bij aan de leefbaarheid van ons dorp. Dit is dan ook de reden waarom we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe geschikte locatie en de locatie is het dorpsveld van Engwierum geworden. In onze ogen was dit natuurlijk de perfecte locatie vanwege de beschutting, de ligging in het dorp en het dichtbij zijn van It lyts Begjin en het Dorpshuis. Deze werd door de gemeente Dongeradeel beschikbaar gesteld. De huidige situatie van het dorpsveld is dat het gebruikt wordt als multifunctioneel veld, denk aan voetbal, kaatsen, volleybal en dorpsfeesten maar natuurlijk ook om lekker op te spelen. Dit blijft natuurlijk na de ombouw tot ijsbaan bestaan omdat het hele voetbalveld als ijsbaan wordt gebruikt.

Maar voor dit alles is geld nodig en dat laat in deze tijd wat langer op zich wachten maar we zijn er bijna. Dus met een beetje gezonde moed en werklust en wat hulp van koning winter hopen we dat erin de winter van 2013/2014 geschaatst kan worden op de nieuwe ijsbaan!

Bestuursleden:

G. Boersma - Voorzitter
D. Keekstra - Secretaris
R. Meijer - Penningmeester
T.A. Oosterhof
P. de Vries
G.A. Kuperis

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (secretaris)

U bevindt zich hier: Home Verenigingen IJsclub Strijdlust