Buurtverenigingen

Engwierum en omgeving kent verschillende buurtverenigingen:

Buurtvereniging De Bourren / De Dobbe

Contactpersoon: S. de Vries van Dijk, Buorren 21, 9132 LW Engwierum
T: 0511 408203
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Buurtvereniging Bûtendykswei

Contactpersoon: J.J. Stuursma
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Buurtvereniging 't Roster

Contactpersoon: R. de Haan
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Buurtvereniging De Syl

De buurtvereniging 'De Syl' is opgericht in 1993 met het doel de sociale contacten en de leefbaarheid in de Dokkumer Nieuwezijlen te versterken. Door middel van een onofficiële vereniging met een lijst van afspraken voor de leden. Want, geen spel zonder spelregels. Het bereik van de vereniging is Dokkumer Nieuwezijlen tot en met 'Sinnema's Hoeke' aan de noordzijde. De 'plaets van de famylje Oosterhof' telt ook mee en aan de zuidkant is Willem Loréweg nummer 19 de grens. Aan de oostzijde is dat jachthaven 'Lunegat' aan de Kwelderweg nummer 1.

De aanleiding tot het oprichten van de vereniging was het dorpsfeest in Engwierum e.o., een aantal gezinnen met jonge kinderen wilden graag deelnemen aan de optocht met versierde wagens. Piet en Janneke gaven de wagenbouwers onderdak in een hoekje van hun bedrijf en op de jachthaven kon naar hartenlust gezaagd en gelast worden. Een onderwerp was ook zo gevonden. Een stalen tjotter van Rijk Blom mocht worden gebruikt op een botenkar van de jachthaven. De kinderen van 'De Syl' zouden de boot bemannen onder het motto 'De Syl' heeft jeugd, dus toekomst. Tijdens het bouwen kwamen de inwoners van Dokkumer Nieuwezijlen kijken, helpen en/of advies geven. De contacten en de gezelligheid brachten de wens naar voren om dit 'in het leven' te houden.

In het najaar van 1993 is er een bijeenkomst gehouden in 'De Dream' van Klaas en Anneke Starkenburg. Daar is er unaniem voor gekozen om een buurtvereniging op te zetten. De eerste bestuursleden hebben een lijst van afspraken opgesteld en die is op de eerste officiële ledenbijeenkomst van 11 november 1993 voorgelegd en door de leden aangenomen. Over de jaren heen heeft bijna elke inwoner wel deel genomen aan het bestuur en/ of het organiseren van de activiteiten. De activiteiten bevatten onder andere het houden van een buurtbarbecue in de jaren dat er geen dorpsfeest is, een jaarlijkse fietstocht, kanoën onder begeleiding van een koffieboot. En natuurlijk vaartochten en specifieke uitstapjes voor jongeren (Speelstad Oranje, Sanjes Fertier) en voor ouderen naar musea in de omgeving als 'it Fiskershúske' en verder weg naar 'Westerbork'. En de laatste jaren is er een mooie 'jeu des boules'-competitie met een fraaie wisselbokaal als prijs. De algemene ledenvergaderingen worden voorafgegaan door een gezamenlijke maaltijd en gevolgd door een spel, een vrolijke lezing of iets anders wat de leden nog even gezellig bij elkaar houdt. Tevens is er aandacht voor de zieken, zwakken en zwangeren en met St. Nicolaas of Kerst is er een extraatje voor de leden. Kortom, een actieve vereniging die dit jaar twintig jaar bestaat.

 

 

 

U bevindt zich hier: Home Verenigingen Buurtverenigingen