Militaire oefening "Indian Prepare"

Rode baretten veroveren het noorden

 

Van 6 t/m 31 mei vormden delen van de provincies Groningen en Friesland het decor voor een grote oefening waaraan ongeveer vijfhonderd militairen van de landmacht en de luchtmacht deelnamen. Tijdens de oefening Indian Prepare werden de militairen over de weg met voertuigen en door de lucht met helikopters vervoerd. Indian Prepare vond grotendeels plaats buiten militaire oefenterreinen. Missies in Bosnië, Irak en Afghanistan hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen benaderen ze de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld.

 

Uitleg Indian Prepare

 

De naam Indian Prepare heeft betrekking op de 12e bataljon van de Luchtmobiele Brigade. Dit bataljon behoort tot het Regiment van Heutsz en dit zet de traditie voort van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het  Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN). De militairen van het NDVN werden na aankomst in Korea ingedeeld bij een Amerikaanse divisie die bekend staat als ‘Indianhead Division’. Hierna kreeg het 12e bataljon de bijnaam de ‘Indians’ en deze hebben zij altijd gehouden. De term Prepare wordt gebruikt om aan te geven dat de eenheid oefent met het voorbereiden op operationele inzet.

“By failing to prepare, you are preparing to fail.” – Benjamin Frankling

 

Merkbare aanwezigheid

 

Bij een oefening is het belangrijk dat de situatie zo realistisch mogelijk is.

Dit betekend dat de militairen met hun volledige uitrusting aanwezig zijn.

Dat betekend ook dat zij hun wapens bij zich hebben en gebruiken.

Tijdens de oefening zullen de militairen alleen gebruik maken van oefenmunitie.

Dit houdt in dat het geluid van het schot wel te horen is, terwijl er geen daadwerkelijke kogels worden afgeschoten. De hulzen worden door de oefenende eenheid met zorg opgeraapt. We streven erna om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. In de weekenden zullen dan ook alleen in de hoogst nootzakelijke gevallen, bij voorbeeld calamiteiten e.d., verplaatsingen plaatsvinden.

 

In de laatste week van deze grote oefening zijn er op maandag een aantal militairen in voertuigen op Dokkumer Nieuwe Zijlen aangekomen. De hele nacht hebben de wacht gedaan. Op dinsdag 28 mei tussen 14.00 en 16.00 uur is er 3 keer een helikopter op Dokkumer Nieuwe Zijlen geland om in totaal 110 soldaten te droppen.

De hele middag en avond is er geoefend rond de oude en nieuwe sluizen.

Je kon de schoten duidelijk horen en ook de helikopters en straaljagers vlogen je links en rechtsom de oren. Ook in de nacht van dinsdag op woensdag lagen de soldaten verspreid over de syl. De ene groep wakend en de andere slapend.

Woensdagmorgen 29 mei tussen 9.00 en 11.00 uur zijn de militairen weer door de helikopters opgehaald en naar de Kazerne op Zoutkamp gebracht.

(foto's van Baukje Wijma)

 

U bevindt zich hier: Home Nieuws Militaire oefening "Indian Prepare"